Η μελισσοκομία είναι μία από τις οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου που, δεν είναι μόνο απολύτως φιλική προς τα φυσικό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της σωστής διαχείρισης των φυσικών πόρων. Ο ρόλος της μέλισσας στην επικονίαση, τόσο των φυτών που καλλιεργούνται, όσο και της αυτοφυούς βλάστησης, είναι πρωταρχικός. Θεωρείται ότι είναι το πολυτιμότερο έντομο στον πλανήτη Γη. Αυτό βέβαια συμβαίνει, γιατί λόγω της επικονίασης η οικονομική συμβολή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο φθάνει το αστρονομικό ποσό των 4.250 εκατομμυρίων ευρώ. Σαν κλάδος της γεωργικής παραγωγής έχει μικρή προσφορά, καθώς με βάση την αξία των προϊόντων που παράγει άμεσα η ίδια, καλύπτει μόνο το 1,80% της ζωικής παραγωγής και το 0,55% της συνολικής ακαθάριστης αξίας της αγροτικής παραγωγής στον ελλαδικό χώρο. Βέβαια, αν συνυπολογισθεί και η προσφορά της στην επικονίαση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η συνολική προσφορά της είναι ιδιαίτερα σημαντική. Από την επικονίαση προκύπτουν πολλά οφέλη, τόσο για τους αγρότες, όσο και για το ίδιο το φυσικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγής των φρούτων, των καρπών και των σπόρων, η ποικιλότητα της αυτοφυούς βλάστησης και η διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας.
Η μελισσοκομική δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2015, μετριέται σε σε 1.570.000 μελίσσια , που το 96% λειτουργεί με εκσγχρονισμένες κυψέλες ευρωπαϊκού τύπου και τη μελισσοκομική ενασχόληση καλύπτουν 15.500 άτομα,που από αυτά το 80% είναι και γεωργοί και το υπόλοιπο 9,5% είναι αποκλειστικά μελισσοκόμοι για συμπλήρωση εισοδήματος που κατανέμονται σε όλη τη χώρα.
Και η ετήσια παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων είναι 10.000-15,000 τόνοι μελιού για 2 μεγάλες κατηγορίες του που είναι τα ανθόμελα κυρίως καστανιάς θυμαριού,πορτοκαλιάς,βαμβακιού, ηλιάνθου ερρείκης και άλλα ,αλλά και μελιτώματα πεύκου,ελάτου,βελανιδιάς και άλλα.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες του 60-65% προέρχονται από τα πεύκα,τα έλατα 10% και το θυμάρι 15%.
Αλλά, και άλλα προϊόντα της μέλισσας που είναι: Γύρη,βασιλικός πολτός,πρόπολη και κερί, που δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία σε ποσοστά..
Η συνεταιριστική οργάνωση της μελισσοκομίας καλύπτεται από 130 συνεταιρισμούς των 9.500 μελών δηλαδή περίπου το 45% του συνόλου.
Στη συνδικαλιστική οργάνωση ανήκουν περίπου 90 μελισσοκομικοί σύλλογοι με κορυφή την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος,αλλά και άλλοι συνεταιρισμοί του κλάδου που είναι:
1. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση ΜελΙού κλπ προϊόντων κυψέλης που σε αυτήν μετέχουν παραγωγοί μεταποιητές και έμποροι μελιού
2. Η Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας -Σιροτροφίας και
3. Ο Σύνδεσμος Βασιλοτρόφων ,Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και κλπ προϊόντων κυψέλης.